Voltfestivalen 2010

volt2010bigbild

Voltfestivalen is Sweden’s new electronica festival, arranged by Håkan Lidbo and his partners at Ström Radio together with the Uppsala Concers Hall. Voltfestivalen june 5 2010 was a great success. The lineup was even stronger than the first year and the combination of Swedish and international artists together with sound-art and installations made it a perfect electronic evening and night. Voltfestivalen 2011 is june 11.

Voltfestivalen promotional video. Music by Håkan Lidbo. Visuals by Håkan Ullberg:

Volt 2010 from Håkan Ullberg on Vimeo.

Another nice video. Music by Håkan Lidbo:

Voltfestivalen 2010-06-05 from Anonym Produktion on Vimeo.

Live from Voltfestivalen 2010:
Volt – festivalen för elektronisk musik

Uppsala Konsert & Kongress. Lördag 5 juni 2010, 19.00-03.00

Festivalsommaren närmar sig och Volt – festivalen för elektronisk musik – släpper nya namn. Programmet är ännu starkare än förra året och det bjuds som vanligt på allt inom elektronisk musik. Lördag 5 juni från sju på kvällen till tre på natten pågår Volt på Uppsala Konsert & Kongress.

När Voltfestivalen lanserades förra året var det många som jublade. Äntligen en stark svensk festival för elektronisk musik, äntligen en festival i Uppsala Konsert & Kongress minimalistiska miljö – där musiken och arkitekturen fungerade i ett hundraprocentigt samspel – och äntligen en festival där konstinstallationer och smal experimentell musik blandas med dansgolvsrökare i händerna på DJ:s som vet hur en vinylskiva ska vändas.

Festivalen hyllades av medierna och blev en given favorit för många. Därför är det givetvis många som jublar även i år när Volt återvänder den 5 juni. Se det som den fulländade elektronikahändelsen. Eller se det som en bra start på en lång het festivalsommar. I vilket fall som helst finns det garanterat något för alla som gillar elektronisk musik.

Programmet fylls nu på med en rad starka DJ- och live-akter. Det ser ut att bli en händelsefull och svettig dag i Uppsala Konsert & Kongress. Artister och DJ:s handplockas av UKK och Ström i P2. Räkna med det senaste, det hetaste, det bästa och det finaste inom elektronisk musik.

Det är med stor stolthet vi presenterar nedanstående namn till programmet. Fler artister tillkommer, men vi kunde inte hålla oss – spana in dessa bokningar!

Shinedoe (NL | Intacto | 100% Pure) Hennes funkiga minimaltechhouse har förtrollat lyssnare och kritiker världen över och hon har remixat storheter som Booka Shade och The Knife. Titeln på förra årets album No Boundaries på egna bolaget Intacto var en programförklaring: i Shinedoes pumpande dansmusik blir genrer ointressanta. Som DJ är hon minst lika eklektisk. Stilar, genrer, nytt och gammalt – allt får plats och bidrar till en oerhört svettig dansfest. Med Shinedoe bakom skivspelarna kommer Voltpubliken garanterat inte att kunna stå stilla.

Le Petit ORB (UK/GER) Alex Pattersons The Orb är stilbildande inom ambient, dub och techno. Med singeln Little Fluffy Clouds från 1990 skapade The Orb soundtracket till en hel generations klubbupplevelser i England och internationellt. Sedan några år tillbaka uppträder The Orb som Le Petit ORB, bestående av centralfiguren Alex Patterson och The Orb-medarbetaren (bland annat producent på The Orbs Pomme Fritz från 1994) Thomas Fehlmann. Räkna med dubbigt fluffiga rytmer och sköna harmonier när dessa legendariska män för första gången ställer sig på en svensk scen.

2562 (NL) Efter 2008 års Aerial och 2009 års Unbalance har 2562 ytterligare sett till att befästa Nederländerna som landet där den mest intressanta dubstepen görs. De båda albumen har hyllats av en enig kritikerkår och av en minst lika enig dubsteppublik. Känslan för sparsmakade arrangemang och stilfulla ljud har genererat kommentarer som ”musik från framtiden”. På Volt finns det alltså tillfälle att redan idag höra hur musiken kommer låta i framtiden.

AGF (GER) Antye Greye Fuchs har blivit en central kraft att räkna med inom electronican. Egensinnig, stark och utmanande är hon alltid. Vare sig det handlar om hennes roll som vokalist i tyska popduon Laub, eller som ena halvan av dansakten AGF/Delay. På egen hand bjuder AGF:s livekonserter på loopade elektroniska rytmer, samplade ljud och hennes egen röst. Under våren spelar Antye Greye Fuchs Orlando i en brittisk teateruppsättning av Virginia Woolfs kända roman. Men Volt vill hon inte missa eftersom hon älskar Uppsala och Sverige. Räkna därför med en extra taggad AGF på Volt.

B6 (CN) B6 kommer hela vägen från Shanghai i Kina för att medverka på Volt. Hans förmåga att blanda ambient, techhouse och hårdare techno har fått kinesiska klubbfanatiker att jubla. När albumet Post Haze släpptes 2008 stod det klart att Kina inte bara har fått sitt första riktigt stora inhemska dj-namn utan också en producent att räkna med. Förra året släpptes skivan i Europa och det dröjer garanterat inte länge förrän han är lika stor här som i sitt hemland. För de som tvivlar kommer spelningen på Volt garanterat visa varför kinesisk techno är minst lika bra som amerikansk eller europeisk.

The Field (Kompakt) När Axel Willner släppte tolvan Things Keep Falling Down på tyska Kompakt startade han sitt segertåg över världen. Året var 2005 och The Field var då en okänd stockholmsproducent. I och med albumen From Here We Go Sublime och Yesterday And Today har han dock blivit en av Sveriges största technoexporter under senare år. Från att tidigare ha använt sig av laptop när han spelade live är The Field idag en livetrio bestående av laptop/elektroniska instrument, trummor och bas. Att The Field är underbar på skiva men ännu underbarare på scen har folk runt hela världen insett. På Volt kommer The Field garanterat bjuda på en oförglömlig upplevelse för de som uppskattar både techno, krautrock och indiepop.

Kondens (Repeatle) Superpremiär för svensk dubstepduo på Volt! Var och en för sig har Andreas Tilliander (Mokira) och Stefan Thor (Folie) skapat kritikerhyllade mästerverk inom allt från noise, dub, techhouse till melodiös elektronika. Tillsammans gör de frätande tung technoinfluerad dubstep. Deras svettiga liveset kommer garanterat skapa kondens på både väggar och tak i hela UKK.

Pär Grindvik (Stockholm LTD | Drumcode | Spectral Sound) Vare sig det är på egna bolaget Stockholm LTD, eller på något annat, har Pär Grindviks techno ett helt unikt tonläge. Någon har kallat den ”episk techno”. Pär låter melodierna få ta tid att utvecklas och breda ut sig över den pumpande beatsoch basmattan. Detsamma gäller när Pär DJ:ar. Få kan som Pär Grindvik ge utrymme för berättande strukturer i musiken. Få kan skapa en liknande dramaturgi i sina livesets. Alltid hårt, men aldrig för hårt. Alltid med nerv och sinne för ögonblicket. På Volt kommer han att förtrolla våra sinnen och sätta fart på våra ben.

DJ Coolof (The Knife | Rabid Records) Coolof aka Olof Dreijer började spela drum & bass och hiphop kring 1997. Sen dess har han rört sig från industriell techno och EBM till techno och house. Musiken kan vara hård och kall men också melodisk och känslig. Framförallt handlar det om hypnos som samtidigt kan överraska.

Roll The Dice (Digitalis Recordings) Debutalbumet kom tidigare under våren, men duon Roll The Dice är egentligen inga nykomlingar. Peder Mannerfelt har tidigare släppt techno i duon Van Rivers & The Subliminal Kid. Han har också producerat många av låtarna på Fever Rays hyllade album. Malcolm Pardon har gjort filmmusik. Tillsammans skapar de sant analog elektronisk musik som hämtat inspiration från så skilda storheter som Arvo Pärt och Basic Chanel. Resultatet kan endast beskrivas som emotionellt, känslofullt och med den ständiga strävan att söka efter källan…

Volt Guitar Trio Volt Gitarrtrio är tonsättaren Mårten Josjös andra projekt som handlar om att framföra electronica i oväntade akustiska arrangemang. Förra året arrangerade han tre klassiska svenska technotolvor för Uppsalas stoltheter, kammarblåsorkestern Omnibus. I år kommer han och Volt Gitarrtrio framföra några av de mest betydelsefulla låtarna ur elektronikans långa historia. Det utlovas versioner av alltifrån The Orb till Autechre. Hur det kommer att låta på gitarr får bara den veta som kommer till Volt den 5 juni.

Aki Onda (JP/US) Musikern, kompositören, producenten, fotografen och multimediaartisten Aki Onda bor nuförtiden i Brooklyn, New York. Där arbetar han enträget vidare med sina huvudsakliga sysslor: elektronisk musik, ljudkonst och improviserad musik. Ett av hans mest kända verk är Kassettminnesprojektet – där han skapade en ljuddagbok baserad på field recordings som han samlat under mer än två decennier. Under Voltfestivalen kommer Aki Onda garanterat förtrolla publiken med sin egensinniga musik.

Håkan Lidbo (Ström i P2 | Tigerbeat 6 | Shitkatapult) När Håkan Lidbo spelar live handlar det om ilsken och skräpig electropunktechno. Med influenser från rak electro, fransk ny-house och gammeldags rave bakar han ihop musik som är hård, kantig, spretig och oerhört lekfull. Missa inte Håkan Lidbo live. Av alla skitiga influenser sätter han ihop vackra set som balanserar mot elektronisk galenskap. Men hela tiden med glimten i ögat.

Liminals Differnetmedlemmarna Tomas Bodén och Anna-Karin Brus gör i sidoprojektet Liminals musik för ”imaginära dansgolv”. Det säger de i alla fall själva. Men det stämmer inte riktigt. De som sett dem live vet att det också handlar om fysisk närvaro, köttiga acidrytmer och skir sång. Både högst närvarande och märkligt svävande. Deras musik fungerar lika bra för den där mäktiga, svällande lustkänslan i bröstet, som för hårda danspass för lårmusklerna. Med tolvan Hearthand (Friendly Noise) har de antytt det, live förverkligas det.

Dessutom spelar:

Funky Tuna
Plakto (El-Ljud)
Dj Planeten (Aromamusic)
Miss Cmy (Mad Bros Records | Modularfield)
Mats Almegård & Knivflickan | Ström i P2
Daniel Skoglund
PPM
Suzywan
Slinky & Babian Fruhn (Aniara Recordings | Physique)
Unzdag (Unzdag Recordings | Dicore: Night Sessions)
Blek (Samlingen | Klubb Diod | Glasnost)
DO IT
Jin Mustafa (Samlingen | Klubb Diod)
Erik Young (Klubb Rotor)
Play! (Selma)
Maya Loureno aka Lemieux (Tronic B7 Records)
IOU
Frank (Klubb Bakelit)

Fler artister, installationer och VJ:s tillkommer.

Volt arrangeras i samarbete mellan Uppsala Konsert & Kongress och
programmet Ström i Sveriges Radio P2.

Samarbetspartners: Kulturstaden Uppsala, Goethe-Institut och Svenska Institutet.

Se och lyssna:
www.ukk.se/volt
www.voltfestivalen.se
http://www.youtube.com/voltfestivalen

Kontakt:
Producent Patric Kiraly, patric.kiraly@ukk.se, 018-727 90 32
Håkan Lidbo, hakan@container.to, 0704-82 56 46

För bilder kontakta Lina Björk, lina.bjork@ukk.se, 018-727 90 42 eller ladda
ner på http://www.ukk.se/Press/Pressmeddelanden/