Spelskalle (Gamehead)

spelskalle_bigbild

Spelskalle (Gamehead) turns anything in everyday life into a game. Sorting socks, sending mail at work or cleaning the toilet becomes exciting and challenging games. Games that tricks kids to happily clean up the room and games that makes peeling carrots great fun. Or maybe challenge your neighbors to become neighborhood’s status king?

This book makes life more fun and makes you see the World around you with new eyes. Many of the games helps you discover new patterns and phenomena of everyday life.

Johan Lidbo and Hakan Lidbo have created a whole new category of games where life itself is the court. The book “Spelskalle” is released on ICA Bokförlag April 4th.

Have a look at it here.

Order it here.

Check out the Spelskalle website here.

spelskalle_book

.

This is Håkan and his brother Johan. Get press pics here.

Below are some of the games, roughly google-translated. Hopefully Spelskalle will be translated into English and other languages.

spelskalle_goodlookers

LOOK AT GOOD LOOKERS
GUESS YOUR FELLOW PLAYER’S TASTE IN HOTTIES

PLAYERS 2 or more
LOCATION Café or any other crowded spot
EQUIPMENT Nothing

One player begins to single out a person of the sex he or she is attracted to. The player rates this person  between 1 and 10 but don’t  reveal the number to the others. Now it’s time for the other players to guess the first player’s taste in hotties and the given rating. The one that first guesses correctly gets a point. Players take turns to be the one that picks hotties. The game continues until everyone has finished their coffee. The player with the most points wins.

VERSION Rate persons of the sex you’re not attracted to.
STRATEGY Be honest, otherwise it’s no fun to play. Be discreet, otherwise there will be no fun for the hotties you’re checking out.
PRIZE Any kind of coffee from the menu – the losers pay.

spelskalle_smscowboysCELL PHONE COWBOYS
AFTER DUELS IN THREE ROUNDS, ONLY ONE WILL SURVIVE

PLAYERS 2
LOCATION Anywhere
EQUIPMENT One phone each

ROUND 1 – CALL
Both players call each other at the same time. Count to three. On three, they quickly take phones out of their  pockets or bags and call. The one whose phone rings first is the loser. If the line is busy, record a message on the voice mail. The one whose phone beeps first, with a notification of the new message, is the loser.

ROUND 2 – SEND TEXT
Count to three. Pick up the phone, type any text and press send. The one whose phone beeps first is the loser.

ROUND 3 – SEND MMS
Count to three. Pick up the phones, open the camera function and take a photo of your opponent. Then send MMS with the photo to each other. The first to receive a picture of him or herself is the loser.

STRATEGY Nice and slow, then the result is better. If you have a phone with real buttons, not a touchscreen, it’s usually slightly faster.
PRIZE The loser pays the winner’s phone bill.

spelskalle_the-bus BUS BLUFF
MEMORIZE YOUR FELLOW PASSENGERS AND GET A FREE RIDE

PLAYERS 2
LOCATION Bus, train or tram
REQUIREMENTS A ticket

The players sit down next to each other at the far front of the bus. Both turn around and try to memorize  other passengers. Then they look straight ahead again.
Players take turns to come up with various statements about the passengers such as: “The lady in blue hat has a dog with a floral jacket.”
If the fellow player believes the statement is true, and it really is true, no one gets points.
If the fellow player believes the statement is true, but it is a bluff, both turn their heads and check. The bluffing player gets one point.
If the fellow player believes the statement is a bluff, both turn their heads and check.
If it was a bluff, the fellow player that revealed the bluff gets one point. If it wasn’t a bluff, the first player gets one point.
Then the players take turns to guess. The winner is the one with the most points when it’s time to get off.

STRATEGY Don’t make up passengers. It’s better to bluff about small details.
PRIZE The loser pays the winner’s next journey.

spelskalle_cleaning-game

CLEAN THE ROOM
GET A MOMENT WITH THE DAILY PAPER WHILE THE KIDS CLEAN THE ROOM

PLAYERS One or more adults, one or more children
LOCATION Children’s Room
EQUIPMENT Scattered toys

First the adult memorizes what the room looks like and then hides behind the morning paper. The child clears away a number of toys and puts  them in their proper places. Then the adult guesses  which toys the child has cleared away. One point for each correct guess. The child gets one point for every wrong guess.

STRATEGY Don’t get too absorbed in  the newspaper, then the kids might get bored with the game..
PRIZE A tidy room and time to read the paper.

spelskalle_triathlon

MODERN TRIATHLON


In SVT Kulturnyheterna April 20:

In Sydnytt March 27 and Landet Runt March 28:

Questions for Johan and Håkan (Swedish only).

Håkan:

1. Vad heter du och vad gör du?

Håkan Lidbo heter jag och är mestadels musikproducent. Men dom senaste åren har jag fokuserat mer på projekt som oftast handlar om musik men inte i form av skivor. Jag har ett radioprogram och är med och arrangerar en musikfestival. Dessutom gör jag appar, konst (typ) och lite av varje. Och nu har det blivit en bok. Här kan man kolla in min hemsida med det mesta jag gjort hittills.

2. Vad är en spelskalle?

En spelskalle är inte samma sak som en vinnarskalle. Det handlar mer om att kunna upptäcka strukturer i omgivningen och se hur dom kan omvandlas till spel. Det är lite som dom gamla renässanstankarna att matematik, musik och andra konstarter sitter ihop på något sätt. Och poängen att se världen som ett spel är att livet liksom får en mening. I stället för att tröstlöst kämpa sig igenom vardagstristessen så kan samma vardag bli en spännande kamp. Kampen för att vinna spelen som finns dolda i vardagssysslorna.

3. Varför ska jag köpa er bok?

Att hela tiden se omvärlden genom en spelskalles ögon ger ständigt nya insikter och gör vardagen roligare. I slutet av filmen Matrix så når Keanu Reeves någon slags insikt och förstår att hela tillvaron är en datorsimulering. Plötsligt får han obegränsade superkrafter och kan förgöra dom onda. Nu kan vi inte lova motsvarande upplevelse om du köper boken men det händer definitivt något om även du bestämmer dig för att  bli en spelskalle.

4. Har du alltid varit så här spelintresserad?

Jag är storebror så jag har känt att det varit min uppgift att alltid vinna över lillebrorsan. Det som började med Fia med knuff och Rävspelet, fortsatte med Hockeyspelet och Coronne, sedan Schack, Pingis och Försvunna diamanten. Och sedan blev det egenuppfunna kombinationsspel av dessa och andra spel.

5.  Vilket är ditt favoritspel från boken?

Jag och min bror spelar just nu livets spel (spel no# 60) och trots att det är ett väldigt utdraget spel (det tar hela livet) så är jag väldigt motiverad att vinna. Jag ligger just nu  några poäng före men den som dör först får 3 minuspoäng – och brorsan är 4 år yngre och dessutom vegetarian, så om jag dör först och då inte ser till att ligga fler poäng före så kan han knipa vinsten precis på slutet. Men om jag kan motivera mina barn att ta universitetsexamen innan hans barn, eller om jag köper en fritidsbåt innan han köper en, så kan jag vinna.

6. En del spel verkar knappast spelbara, har ni testat alla spelen på riktigt?

Alla spel passar inte alla men alla är fullt spelbara. Exempelvis modern 3-kamp där ens skadeglada kompisar skämmer ut en socialt, det spelet törs jag inte spela själv. Men Spelskalles regler är inte absoluta. Man får gärna modifiera reglerna och anpassa dom så att dom passar ens egen personlighet – och mod.

7. Hur påverkar det att vara storebror/lillebror? Vem brukar vinna?

Jag ser det som en storebrors uppgift och ansvar att alltid vinna över sin lillebror. Ett av mina mörkaste minnen från uppväxten var när lillebror började på schackklubb och jag blev chanslös. Det var kanske där själva spelskallementaliteten började. Jag har kanske förträngt dom tillfällen brorsan vann – för jag vill minnas att jag i stort sett alltid vunnit över honom (?).

8. Kan vem som helst uppfinna spel precis som ni gjort?

Ja. Och kommer man på något fiffigt så skicka det gärna till oss. Vi uppdaterar http://spelskalle.se med nya fiffiga spel när vi får dom. Vi hoppas att den som läser boken får inspiration till att själv se på sin vardag med nya ögon och sedan hitta på egna  spel.

9. Vad har era spel för funktion när så många idag har med sig massor av spel i sin mobiltelefon?

Det stora skillnaden är att man spelar med och i den fysiska verkligheten. Och dessutom oftast tillsammans. Man tar inte paus från sina sysslor för att slå ihjäl tid och spela en stund – utan själva sysslorna blir till spel. Med våra spel flyr man inte verkligheten utan man närmar sig verkligheten och undersöker den. I stället för att sucka av tristess när man sorterar strumpor eller plockar upp ur diskmaskinen så analyserar man dessa sysslors strategiska möjligheter. Nu har vi faktiskt  några spel i boken som kräver dator eller mobiltelefon men då är det snarare att man missbrukar dom funktioner som redan finns där. När man spelar SMS-duellen så använder man SMS, MMS och mobilkameran fast för att skjuta ner varandra. Eller så missbrukar man ordbehandlingsprogrammet i jobbdatorn för att sprida mystiska felskrivningar inom företagskommunikationen.

10. Kan allting bli till spel?

Vi vet inte ännu men vi forskar kring detta just nu. Vi har ett stort antal spel som inte fick plats i boken och har dessutom ännu fler spel på gång. En del hamnar på http://spelskalle.se och kanske det t.o.m blir en volym två av boken. I vilket fall som helst så fortsätter vi utforska vardagen, framförallt det som är tråkigast att göra, för att se om allting kan bli till spel.

Johan:

1. Vad heter du och vad gör du?

Jag heter Johan Lidbo och jobbar med att göra film och radio tillsammans med personer med utvecklingsstörning.  För tillfället filmar vi en talkshow som heter The Malmö Show.

2. Vad är en spelskalle?

En Spelskalle är en person som filtrerar världen genom en spelares ögon. Där andra ser gatstenar ser Spelskallen en spelplan eller en del av ett pussel.  Bilar, människor och annat i omgivningen är spelpjäser och en möjlighet till poäng för en Spelskalle.  Genom att göra vardagssysslor och olika måsten till spel blir livet roligare.

3. Varför ska jag köpa er bok?

Den innehåller en massa spel som gör att vardagen blir intressantare och roligare.

4. Har du alltid varit så här spelintresserad?

Jag har spelat så länge jag kan minnas. Ofta stora, komplicerade spel som vi kom på själva och som kunde vara i flera månader.

5. Vilket är ditt favoritspel från boken?

Livet spel just nu. Jag är taggad på att vinna. Håkan är betydligt äldre, 4 år och dessutom har jag börjat hårdträna och springer regelbundet för att ta in några poäng när hans ålderskrämpor sätter in. Jag har planer på att för en symbolisk summa bli delägare i en oanvändbar eka ute i skogen i Iliden (Lappland). Det räknas.

6. En del spel verkar knappast spelbara, har ni testat alla spelen på riktigt?

Alla spel är spelbara men vissa kräver en del av utövarna. Grannfejden t.ex. förutsätter ett årslångt åtagande där en riskerar vissa besvär. Å andra sidan har spelarna chans till fina vinster. Och som vi påpekar – ändra gärna reglerna så att de passar dig.

7. Hur påverkar det att vara storebror/lillebror? Vem brukar vinna?

Jag vinner i stort sett alltid i allting nuförtiden. Som liten fick jag trösta mig med att jag var bäst i Schack och pingis. I de flesta andra spel tog åldern ut sin rätt.

8. Kan vem som helst uppfinna spel precis som ni gjort?

Ja absolut. Det är bara att sätta igång. När ni väl börjar kommer ni att hitta möjligheter.

9. Kan allting bli till spel?

Det är jag övertygad om.  Men det är riktigt knivigt att bevisa.