Voltfestivalen 2009

voltbigbild

Håkan Lidbo and his partners in Ström started the new Swedish Electronic Festial in collaboration with Uppsala Concert Hall in Uppsala, 70 km north of Stockholm. The first festival June 6, 2009 was a big success, musically, artisticly, visually -- and the festival got lots of media attention. Some of the most interesting and innovative artiists in Sweden together with some international stars, weird installations and sound-art, set the standards for future Volt festivals. Within a few years Volt aims to be the leading electronic music festival in Scandinavia.

www.voltfestivalen.se

Videos:

The Volt logo made by Håkan Ullberg, sounds by Håkan Lidbo

Volt from Håkan Ullberg on Vimeo.

Håkan Lidbo live 2009

UASSO (Uppsala Analogue Synthesizer Symphonic Orchestra) 2009 pt. 1         UASSO live 2009 pt. 2

GAS live 2009                                                                                                               Dada Life live 2009

Tomas Andersson live 2009                                                                                        Hzx5

Funky Tuna DJ-set 2009                                                                                               Trig live 2009

Lisa Nordström live 2009                                                                                          Mokira live 2009

LM393 2009                                                                                                               Nollvisionen

Swedish press info:

Uppsala Konsert & Kongress (i samarbete med Ström i P2) presenterar stolt: Den sprillans nya festivalen Volt – en nationaldag för elektronisk musik!

Det sägs att vi svenskar inte är bra på att fira nationaldagen. Att norrmännens 17 maj är så mycket mer än vår egen 6 juni. Möjligen har det varit så tidigare. Men nu ändras allt. Den 6 juni 2009 finns det nämligen ett perfekt sätt att fira nationaldagen: genom att dansa till några av landets bästa producenter och DJ:er inom elektronisk musik. Lägg till ett antal stora internationella namn – som reser till Uppsala speciellt för detta evenemang – och slutsatsen är enkel. Uppsala Konsert & Kongress och Ström i P2 dig chansen att fira ståndsmässigt: på dansgolvet!

Under hela nationaldagen elektrifieras Uppsala Konsert & Kongress. På scenerna står några av Sveriges främsta inom techno, house och elektronika, liksom några stora internationella liveakter och DJ:er (annonseras vid ett senare tillfälle). I den ljumma försommarnatten kommer Uppsala Konsert & Kongress förvandlas till en het klubb där temperaturen kommer att nå kokpunkten vid flertalet tillfällen under kvällen.

Det sker garanterat när Dada Life står på scenen. Normalt spelar duon (Olle Cornéer och Stefan Engblom) mest utomlands och de har legat på den belgiska singellistan förstaplats. I Sverige är de inte okända, men de ger sällan spelningar – men för Volt krämar de ur de sista dropparna ur sina synthar och bjuder på en exklusiv livespelning som kommer att sätta eld på dansgolvet. Album släpps i april -- lagom för att du ska hinna plugga in låtarna innan det är dags för Volt.

DJ Pamela Bellafesta rockar normalt dansgolv i Stockholms innerstad. Säg ett känt klädmärke och en modefest som inte haft tidningen Kings technogalning till kreativa modechef bakom skivspelarna. Under Volt levererar hon ett DJ-set med det senaste inom techno, minimal och house.

Det är fyra år sedan Tomas Andersson fick hela svenska folket att nynna på en brutal technolåt. Washing Up var namnet, Tomas producenten och technosuperstjärnan Tiga stod för remixen. Och nu är låten aktuell igen. Fatboy Slims senaste singel är nämligen en mash-up av Washing Up och Iggy Pops He’s Frank. Samtidigt har Tomas enträget jobbat vidare på mer material och kommer att blåsa sockorna av Voltpubliken med nya technoanthems. Vi räknar inte med något annat än total galenskap och kommande radiohits från herr Anderssons laptop.

Uppsalakillen Erik Möller har gjort sig känd som en romantiker med osviklig känsla för rytm och melodier under sitt Unai-alias. Han kommer definitivt att bjuda Uppsalapubliken på de allra vackraste elektroniska låtarna som går att dansa till. Under dagen dirigerar också Erik Möller en orkester av analogsynthar. Volt är enda tillfället att bevittna detta möte mellan elektroniska musikinstrument och en klassisk form. Världspremiär!

Little Jinder bjuder på en korsning av elektronika, pop och indie. Hennes debuttolva Polyhedron EP (Trouble & Bass Recordings) fick fin kritik när den kom i augusti förra året och live är hon något alldeles extra. Under våren spelar hon tillsammans med sitt liveband i USA – men har lovat att återvända till Sverige och Uppsala för en tajt spelning på Volt.

Lisa Nordström blev känd för den stora publiken som en av medlemmarna i Midaircondo, ett band som hyllades unisont för debutalbumet Shopping For Images (Type Records). Förra året släppte Lisa Nordström sitt soloalbum Seven States Of Passion (Kning Disc) där hon utforskade en helt egen musikalisk klangvärld. Under Volt kommer Lisa att utföra en stark musikalisk performance sittande inuti ett växthus!

Hanna Österberg har spelat under sitt DJ-alias Knivflickan sedan början av 2000-talet. Hennes osvikliga känsla för stämningslägen och harmonier i avkopplande elektronisk musik har gjort henne till Sveriges främsta ambient/elektronika-DJ. Hanna har bland annat agerat ”för-DJ” till The Knife under deras bejublade Silent Shout-turné.

Vore det inte för att James Brown redan lagt beslag på titeln ”the hardest working man in showbusiness” hade Håkan Lidbo garanterat haft den häftad på sig för länge sedan. Med hundratals skivsläpp, melodifestivalsbidrag, beställningsverk från P2 och en massa andra sysslor är Håkan allt annat än en nykomling. Live skapar han hårt kantig filterhouse som Daft Punk, Justice och andra fransmän bara drömmer om att göra. Håkan är mer peppad än någonsin inför Volt och går garanterat på knock från första minuten.

Med albumet World Industries blev Andreas Tilliander utsedd till Sveriges ”elektronikakung” – och vem är bättre att fira en nationaldag med än kungen? Nej, ingen. Under sitt alias Mokira har Andreas Tilliander skapat några av de allra vackraste ambienta skivorna någonsin. Det senaste släppet (på engelska Type Records) heter Persona. Skivans titel är inte det enda som Mokira delar med Ingmar Bergman – precis som dämonregissören är Andreas Tilliander alltid stilsäker, överraskande och bäst i sin genre.

Det blir inte bara konserter och dj-set på Volt. Under festivaldagen finns också möjlighet att testa att spela själv. Kända tillverkare ställer ut sina synthar och mjukvaruprogram och låter besökarna testa själva. Dessutom är det inte bara på dansgolven och i konsertsalarna det händer. Under Volt fylls hela huset med audiovisuella installationer, happenings och andra aktiviteter. Bland annat kommer det vara möjligt att höra technoklassiker i brassbandsversioner. Bara en sån sak. Bland installationerna märks bland annat Bacterial Orchestra av Olle Cornéer och Martin Lübcke. Installationen består av en högtalarorkester som skapar åhörarstyrd, realtidsgenererad och tredimensionell musik. Det måste ses och lyssnas på för att förstås. Efter gästspel ibland annat Berlin och Sao Paolo föräras Uppsala med denna fantastiska flock lyhörda och sociala ljudvarelser. Dessutom visas även Bacterial Orchestra -- Public Epedemic No#1 under Volt. Där är högtalarna ersatta av de senaste mobiltelefonerna – där publiken även är artisten. Även i det interaktiva verket Interactive Pavillion av Christian Björklund är det publiken som skapar verket. Musik komponeras i realtid och styrs av lyssnarens rörelser. Interactive Pavillion sätter dansens rörelser i intimt sammanhang med uppkomsten av ljud.

Ett stort antal dj:er och liveakter, båda svenska och internationella, tillkommer.

Gör dig redo för att fira nationaldagen med elektronisk musik i alla dess former.