Dreamhack 2009

dreamhackbigbildThe World’s biggest gaming event Dreamhack was broadcasted live as a sports event by Swedish National Television. The games World Of Warcraft, Counter Strike, Streetfighter and Quake was  broadcasted like any sports event, hosted by Miguel Bonett, World Champion in Counter Strike. All music during this unique TV event was made by Håkan Lidbo.

E-sport – unik livesändning från Dreamhack 
Svenska evenemanget Dreamhack är världens största LAN- och datorfestival, och på plats finns några av världens bästa spelare i de stora onlinespelen för att tävla om totalt 600 000 kronor. Fredag och lördag sänder SVT direkt på webben från e-sportturneringarna på årets Dreamhack i Jönköping och kan ses över hela världen. Det är första gången en svensk tv-kanal gör en så gedigen satsning på att bevaka en onlineturnering. SVT har en studio på plats i Jönköping och programledaren Miguel Bonett leder sändningarna, från tidig eftermiddag till midnatt. Båda kvällarna avslutas med finalerna i de största spelen och du ser allt på svt.se/dreamhack. Produktionsbolag är Amok Studios.

http://svtplay.se/v/1785347/miguel_guidar_live_fran_dreamhack

Miguel Bonett är själv tidigare svensk mästare och världsmästare i Counter Strike och har två års professionellt spelande bakom sig. Med sig i studion har han flera expertkommentatorer som guidar tittarna genom matcherna. 

- Det finns ett enormt intresse i Sverige för LAN-spel och SVT:s webbsändning från Dreamhack ger alla möjlighet att följa med i tävlingarna, säger programledaren Miguel Bonnet. Jag och expertkommentatorerna bevakar det här precis som ett vanligt sportevenemang och vi tänker ge tittarna allt de behöver veta för att kunna följa med i dramatiken. 

SVT:s studio ligger utanför Dreamhacks e-sporthall, som är inredd i Elmias mässlokaler i Jönköping. Till tävlingarna som bevakas i livesändningen hör World of Warcraft, Counter Strike, Streetfighter och Quake. 

Tävlingarna sänds över nätet och går att se på SVT:s webbplats, svt.se/dreamhack. I samband med sändningarna testar SVT också en ny teknik för att kunna direktsända på webben med högre kvalitet till fler tittare. Den nya videospelaren, som fortfarande är i försöksstadiet, bygger på distribution i ett icke-hierarkiskt nätverk, så kallad P2P-distribution, vilket betyder att ledig bandbredd hos tittaren kommer att användas för att skicka videoströmmen vidare till andra tittare i närheten. För den som föredrar finns sändningen tillgänglig också i traditionellt SVT Play-format.

E-sport, även eSport (elektronisk sport) är tävling utförd med hjälp av datorer eller spelkonsol, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Tävlingarna spelas via Internet eller lokalt nätverk. 
(källa Wikipedia)

Video:

Links:
http://www.sk-gaming.com/content/27396-SVT_and_quick_broadcasting_from_DreamHack
http://www.rakaka.se/?news_id=12287
http://www.dreamhack.se/dhw09/news/1191-unik-livesandning-fran-dreamhack
http://it24.idg.se/2.2275/1.272726/svt-sander-live-fran-dreamhack